Contact

bulthaup KNSM-eiland
Svolta B.V.
KNSM-laan 25
1019 LA Amsterdam
bulthaup@knsm.nl

7x wijntermen voor beginnende wijndrinkers

In de vorige bulthaup wijnblog ging het over de temperatuur van een wijn en wat dit met de smaak doet. Deze wijnblog gaat over wijntermen. Aan tafel met je vrienden wordt er met woorden gesmeten zoals ‘wrang’ ‘ahaaaaaa rood fruit’ en ‘tannine’. Je houdt wel van wijn maar deze termen klinken je onbekend in de oren? Geen paniek, in deze blog leggen we jou deze termen haarfijn uit!

De aroma’s in de wijn, deze komen vrij als je voorzichtig rondjes draait met je glas. Na het draaien ruik je kort en krachtig in het glas. Maar wat ruik je dan? Aarde, bloemen, fruit of kruiden? Wat je ruikt is vaak een persoonlijke associatie maar meestal heeft een druif wel een specifieke geur. Na het ruiken ga je proeven? Neem de eerste slok van je wijn. Proef je een drogende en strakke smaak op je tong? Dan zal deze wijn hoogstwaarschijnlijk veel tannines bevatten. Dit is een natuurlijk polyfenool, dit zit in planten. Maar bij wijn komt dat uit het druivenschilletje, de pitten, de steeltjes of uit de nieuwe houten vaten waarin de wijn rijpt. Van witte wijn krijg je deze drogende smaak niet in je mond, dit komt omdat witte wijn zonder schillen vergist.

Na deze eerste slok wijn kan het zijn dat je wangen naar binnen trekken en dat je een uitdrogend gevoel krijgt in je mond. Dan is de wijn wrang. De tannines van deze wijn zijn dan nog te jong. De wijn wordt in dit geval meestal zachter na enkele jaren rijping. Het kan natuurlijk ook gewoon een slechte oogst zijn met onrijpe druiven en dan zullen de tannines voor altijd wrang blijven. Alles moet in balans zijn, de tannine, alcohol, zuurgraad, zoetheid en body. Deze wijnkenmerken identificeer je als de wijn je smaakpapillen raakt. Als er een goede balans is tussen alle bovenstaande kenmerken dan is er sprake van een gebalanceerde wijn.

Als je een wijnkenner hoort over de body dan heeft hij het over de structuur van de wijn. Je kan dit testen, neem een slok en laat de wijn in het midden van je tong liggen. Hoe voelt de wijn in je mond? Zwaarder dan water? Is je antwoord hierop ‘ja’ dan heeft de wijn op zijn minst medium veel body. En de tannine, alcohol, zoetheid en zuurgraad zijn van invloed op de body van een wijn. Naast body bestaan er ook zware wijnen, hier worden wijnen met veel alcohol en weinig zuur of juist veel suiker mee bedoelt. Als allerlaatste wijnterm is er de afdronk. Heb je net een slok genomen? Dan is dit de smaakindruk die je direct na de slok hebt gekregen. Hoe intenser en langer de smaak van de wijn is, hoe langer de afdronk en hoe beter de wijn.

Volgende keer in de bulthaup wijnblog; waar moet je op letten als je wijn drinkt in een restaurant en benoemen wij de basics om deze wijn te proeven.