Contact

bulthaup KNSM-eiland
Svolta B.V.
KNSM-laan 25
1019 LA Amsterdam
bulthaup@knsm.nl

De echte wijnproevers
‘Kijken, walsen, ruiken, proeven en reageren’

De 7 wijntermen klinken je nu bekend in de oren. Het is tijd voor de volgende stap. Jullie zitten in een poepie-chique restaurant met een waanzinnig uitgebreide wijnkaart. Na 15 minuten naar de wijnkaart te hebben gestaard is er een keuze gemaakt. De ober komt aangelopen met de fles, laat de fles zien en vraagt: ‘Wie gaat de wijn proeven?’ Jullie kijken elkaar aan en gebaren naar elkaar; ‘Proef jij maar’. Want jullie weten beide niet hoe je een wijn beoordeelt. Geen paniek, wij leggen het uit. We beginnen opnieuw.

De ober komt aan de tafel met de fles die jullie hebben besteld, laat de fles zien en vraagt wie er gaat proeven. Je controleert of het jaartal klopt waarna de ober een klein beetje wijn in het glas schenkt. Kijk naar je glas, de tint van de wijn laat zien om welke druif het gaat en hoe oud de wijn is: - Wit gaat van jong groen naar oud geel. - Rood gaat van lichtrood naar roestig bruin. - Rose gaat alle kanten op, van oranje tot aardbei-roze, oud of jong.

Je kan de wijn een klein beetje walsen (rondjes draaien) maar soms doet de ober/sommelier dat al voor je. Je kan walsen op twee manieren; Tafelwalsen. Zet het glas op tafel en hou hem vast bij de voet of steel, draai het glas rond alsof je kleine cirkels tekent op tafel. Luchtwalsen; Hou het glas in de lucht vast aan de steel en draai je wijnglas rond. Op deze manier komt er zuurstof bij de wijn waardoor hij ‘los in het glas’ komt, hierdoor ruik je gemakkelijker of de wijn kurk of andere oneffenheden heeft. Stop je neus in het glas en ruik kort en krachtig, je krijgt een voorspel van geuren van hetgeen wat je zo gaat proeven.

Tip: pak je glas altijd bij de steel, zodat de geur van je handen de geur van de wijn niet beïnvloedt. Geuren die vaak voorkomen zijn;

• Fruitig: Denk aan kersen, bessen en bosvruchten in rood & citrus in wit.
• Bloemig: Geuren als bloesem komen voor in witte en lichte rode wijnen.
• Aards: Tonen als aarde, mineralen en zelfs steen.
• Kruidig: Denk aan geuren zoals peper.
• Vanille: Toast, chocolade en koffie ruik je vooral in wijnen die gerijpt zijn in een houten vat.
Wijn moet lekker ruiken, ruik je niks of kurk? Als er kurk op een wijn zit dan betekent dat de wijn ruikt naar nat karton of papier. Dan kan je de wijn weggooien. Ruik je niks? Geen paniek, oefening baart kunst!
Let op, zelfs bij wijnflessen met een schroefdop kan je oneffenheden ruiken. De lucht in de houten wijnvaten kan namelijk al besmet zijn.