Contact

bulthaup KNSM-eiland
Svolta B.V.
KNSM-laan 25
1019 LA Amsterdam
bulthaup@knsm.nl

Wijnblog over het belang van temperatuur, wijntips en de wijnklimaatkast

Het belang van temperatuur

Temperatuur kan een wijn maken of kraken. Is jouw volle witte wijn te koud dan proef je hoogstwaarschijnlijk de rijkheid van smaken niet en schenk je een rode wijn te warm dan smaakt hij zwaar en log. De ideale wijn temperatuur verschilt per wijn. De smaak en geur van een wijn wordt beïnvloed door temperatuur. Bij een perfecte temperatuur zijn de aroma’s, zoet en zuur in balans. Als een wijn te warm is dan komt de alcohol sterker over en verliest de wijn zijn fruitigheid. Het tegenovergestelde gebeurt bij te koude wijn. De smaak wordt overheerst door zuur.

Drink jij je rode wijn gekoeld? Nee? Dat zou je eigenlijk wel moeten doen. Het kan de smaak van je wijn nog beter maken. In een kamer is het gemiddeld 21 graden, deze temperatuur haalt vooral de alcohol naar boven. Vandaar dat het koelen van de wijn beter doet smaken. Probeer maar!

Wijntips

Wist jij dat temperatuur een heel belangrijke rol speelt in de houdbaarheid van de wijn? Of hoe je jouw wijn langer op temperatuur houdt als de kurk er al af is? Bewaar de wijnen in een koele en donkere ruimte. Voor korte tijd kan dit in een koelkast maar als je wijn langer bewaart liever in minder koude donkere en koele ruimte. In een te koude omgeving verliest de wijn zijn smaken.

Als je eenmaal aan tafel de fles wijn (op perfecte temperatuur) hebt ingeschonken, raden wij je aan om de fles in een dubbelwandige koeler te zetten. In deze koeler verandert de temperatuur heel langzaam, je houdt hiermee de wijn langer op de juiste temperatuur. Je kan zelf spelen met smaken. Als je de wijn te zoet vindt, dan zet je hem een kwartier in ijs. Koud komt hij frisser en minder zoet over. Daarnaast kan je een rode fruitige wijn nog fruitiger laten smaken door hem een paar graden kouder in te schenken. 2 of 3 graden meer/minder maakt al verschil.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat dan wel de perfecte wijn temperaturen zijn, hieronder een overzicht:
Bij rode wijn:
Krachtig en vol: 18 graden
Fruitig: 14-16 graden
Witte wijn:
Aromatisch en vol: 10-12 graden
Zeer fruitig en fris: 8-10 graden

Om in te haken op de perfecte wijntemperatuur en als je een wijnliefhebber bent, dan kan een wijnklimaatkast in jouw keuken eigenlijk niet ontbreken. Een wijnklimaatkast zorgt voor een constante temperatuur, hierdoor is de smaak optimaal en blijft de wijn langer goed. In de wijnkast kan je door middel van twee zones (met verschillende temperaturen), de wijnen bewaren. Bijvoorbeeld de witte wijn in zone 1 en de rode wijn in zone 2. Hierdoor is de wijn die je wilt serveren tijdens een diner, áltijd op perfecte temperatuur en kan meteen worden uitgeschonken.

In de bulthaup keuken op onderstaande foto’s vonden de eigenaren dat een wijnklimaatkast niet kon ontbreken. Zij hebben gekozen voor een wijnkast van Gaggenau, met twee temperatuurzones. Ze zijn allebei fanatiek wijnliefhebber en bij het ontwerpen van hun keuken stond al vast dat er een wijnkast in zou komen. De wijnklimaatkast is samen met de teppanyaki-plaat het pronkstuk in de keuken. ‘Het is het meer dan waard om een wijnkast in je keuken te plaatsen. Al onze wijnen zijn op perfecte temperatuur, als wij vrienden over de vloer hebben kunnen de wijnen direct worden ingeschonken. Een extraatje; als je de wijnkast niet goed sluit dan gaat hij piepen’.