Contact

bulthaup KNSM-eiland
Svolta B.V.
KNSM-laan 25
1019 LA Amsterdam
bulthaup@knsm.nl

De keukendriehoek
Tot op de dag van vandaag de basis voor veel keukenontwerpen

Na de 2e wereldoorlog komt de woningbouw in West-Europa op gang. De vraag naar snel te monteren en betaalbare keukens was hiermee geboren. Er werd gewerkt met losse keukensegmenten, gericht op gemak en kostenreductie en gaven de mogelijkheid om losse onderdelen op verschillende wijzen te combineren. Een heel nieuw ontwerp dat van groot belang is geweest in de keukenarchitectuur.
Om deze losse onderdelen op de juiste manier te combineren is de ‘keukendriehoek’ in het leven geroepen. Deze driehoek is tot op de dag van vandaag de basis voor veel keukenontwerpen.

In de keukendriehoek bevinden de koelkast, kookplaat en spoelbak zich ongeveer 1,2 tot 2,5 meter bij elkaar vandaan en vormen ze een gelijkbenige driehoek. Deze indeling is ideaal als je een kleine en gesloten keuken hebt. Daarnaast kan je op een efficiënte manier je apparaten indelen.

De keukendriehoek beschrijft de drie belangrijkste functies van een keuken:
1 opslag, 2 voorbereiding en 3 koken.
Deze functies dienen hierbij apart van elkaar te gebeuren maar de afstand tussen deze functies moet minimaal zijn. Uit deze gedachte kwamen 5 standaard keukenindelingen naar voren:

1 Lange rechte keuken: Veel gebruikt in oude huizen vanwege gebrek aan ruimte.
2 De 2 parallel lopende werkbladen: Bij een bredere keuken efficiëntie verhogend.
3 L-vormige keuken: Er past dan vaak net nog een eettafel in de keuken.
4 U-vormige keuken: Een ruimer werkblad dan bij de L-vormige keuken.
5 Blok keuken: Met een vrijstaand element, dit is vaak het fornuis.